Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σχόλιο πάνω στα Stats και Skills

Σε γενικές γραμμές, η αριθμητική τιμή που παίρνουν αυτά τα δύο, θεωρούμε πως αντιπροσωπεύει την ισχύ τους σε όρους ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ανθρώπων.

Τουτέστιν, σε ένα Stat οι τιμές είναι:

1: τραγικά άχρηστος
2-3: κάτω του μετρίου
4-5: καθημερινός 'μέσος' τύπος
6-7: πολύ ανώτερος του μέσου όρου
8-9: παγκοσμίου βεληνεκούς άτομο
10: ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει ποτέ το ανθρώπινο είδος. Τέτοιες τιμές συναντάμε εξαιρετικά σπάνια στους καθημερινούς ανθρώπους.

(Στην πράξη, κατά τη δημιουργία χαρακτήρα, υπάρχει 1% πιθανότητα να προκύψει κάποιος με 10άρι σε κάποιο στατιστικό. Αυτό είναι οκ, μια που οι χαρακτήρες ΔΕΝ είναι καθημερινοί άνθρωποι)

Αντίστοιχα, στα skills:

0: απροπόνητος, παντελώς άσχετος με το συγκεκριμένο skill
1-2 : ερασιτέχνης
3-4 : casual επαγγελματίας στον τομέα
5-6 : ειδικός, εξαιρετικά πεπειραμένος
7-8 : παγκοσμίου επιπέδου σπεσιαλίστας
9-10 : Grand Master στον τομέα του, ο πιο top of the top που υπάρχει. Τέτοια άτομα είναι ένα στο εκατομμύριο.
ΌΜΩΣ
Τι γίνεται σε περίπτωση που μέσα στο campaign εμφανιστεί κάποιο άτομο υπερβολικά μεγάλης δύναμης? Θα μπλεχτούμε με αριθμούς? Όχι!
Εισαγωγή στα Power Levels.
Αποδεχόμενοι πως υπάρχουν διάφορες κλίμακες δύναμης, μεταξύ των οποίων απλά η σύγκριση είναι αδύνατη, καταλήγουμε στους εξής διαχωρισμούς κλιμάκωσης της δύναμης:
έντομα, μικρόβια < απλοί άνθρωποι < υπερήρωες < ημίθεοι + mecha < θεοί

Η βασική ιδέα είναι πως δεν είναι δυνατό να αποτελέσεις άμεση απειλή για κάποιον σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Πχ, ένας απλός άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τον Superman. Τι στατιστικά πρέπει να έχει ο τελευταίος? 1000 στο BODY? Και αν ο άνθρωπος φέρει 10-10s, τι γίνεται, νικάει τον γερο-Sup? Γελοίο. Έτσι, λες πως απλά ο υπερήρωας είναι σε τόσο ανώτερη κατηγορία που όλες του οι ζαριές πετυχαίνουν αυτόματα ενάντια στον απλό άνθρωπο.

Εάν αντίθετα, έχεις τον Σούπερμαν ενάντια στον Χάλκ, τα πράγματα αλλάζουν: και οι δυο είναι υπερήρωες, οπότε, τα κλασσικά στατιστικά του ROC ισχύουν αναλογικά. Δηλαδή, ο άλλος μπορεί να έχει BODY = 8 αλλά στη δικιά του κλίμακα αυτό να μεταφράζεται στη δυνατότητα να βυθίσει ένα νησί με μια μπουνιά.

Ακόμα πιό ψηλά έχεις τους ημίθεους και τα τεράστια ρομπότ -mecha: κάθε πλάσμα με τη δυνατότητα να καταστρέψει άμεσα και γρήγορα όλο τον πλανήτη, μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία (a.k.a. Super-Sayan).

Θεοί: Για campaigns τύπου Time of Troubles στα Forgotten Realms, ή εάν κάποιος θέλει να αναπαραστήσει την Τιτανομαχία. Οι δυνάμεις εδώ πέρα μετρώνται σε διαστημικό επίπεδο.

Έντομα και μικρόβια: για campaigns φάση 'Αγάπη μου Συρρίκνωσα τα Παιδιά'.

Φυσικά ο κάθε GM μπορεί να φτιάξει τα δικά του Power Levels.

Συμβουλή για τους Παίκτες: Παρόλο που ο GM θα έπρεπε να σας προειδοποιήσει off-the-record, εάν αντιληφθείτε πως κάποιος μεγαλύτερου Power Level έρχεται εναντίον σας, τρέξτε σαν την πουτάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου