Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Mental Stats

(Τα mental stats καθορίζουν τις πνευματικές δυνατότητες ενός χαρακτήρα. Λόγω του ότι είναι πρακτικά αδύνατο να τα διαχωρίσεις σαφως μεταξύ τους στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, συνειδητά δεν θα δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα για τις διάφορες τιμές τους.)

 
UNDERSTANDING (UND) = Είναι η κατανόηση, η δυνατότητα επεξεργασίας και ταξινόμησης των δεδομένων που λαμβάνονται από τον έξω κόσμο, ώστε να τις αναλυθούν και να οδηγήσουν σε συμπεράσματα. Συμπεριλαμβάνονται επίσης η επαγωγική λογική και η απομνημόνευση, κατά το δυνατόν, ομαδοποιημένων πληροφοριών. Συνοπτικά, το UND είναι η κύρια δύναμη με την οποία ένας χαρακτήρας σκέφτεται, υπολογίζει και μαθαίνει. Κατά συνέπεια, αλλά όχι απαραίτητα, το UND καθορίζει πόση σοφία αποκομίζεις από τα λάθη αλλά και τις επιτυχίες σου.

 
Τι επηρρεάζει το UND:
  • Τα Skills: Detect Bullshit, Science, Knowledge, Nature, Streetwise, Medicine, Strategy, Observe
  • Το ποσό των Skill Progression Points (SPPs) που αποκτά ο χαρακτήρας σε κάθε level-up.


 
PERCEPTION (PER) = Οι πέντε αισθήσεις, η ικανότητα αντίληψης εξωτερικών ερεθεσμάτων στο περιβάλλον, και το πόσο εναρμονίζεται το σώμα σε αυτά. Δηλαδή: πόσο καλά βλέπεις, πόσο καθαρά ακούς, τι αντιλαμβάνεσαι με την αφή, την όσφρηση και τι γεύση, αλλά και το να κατανοείς ακούσια τη θέση του σώματος σου στο χώρο. Με το PER υπολογίζεις 'μηχανικά' (=χωρίς συνειδητή σκέψη) αποστάσεις, διαστάσεις του οχήματος που οδηγείς, την πιθανή πορεία ενός βέλους κτλ. Προσοχή: το να έχει στερηθεί ο χαρακτήρας μία αίσθηση (έστω όραση ή ακοή) ΔΕΝ του αλλάζει το PER, απλώς επηρρεάζει δραματικά τις δυσκολίες στα skills. Το ίδιο ισχύει και άν έχει κάποια ιδιότητα που του δίνει επιπλέον 'υπερφυσικές' αισθήσεις (πχ υπερ-όσφρηση). Θα επανέλθουμε σε αυτό στο μέλλον.

 Τι επηρρεάζει το PER:
  • Tα Skills: Notice, Drive
  • Tα Ranged Attacks
  • Το Initiative


  
SPIRIT (SRT) = Το 'πνεύμα' του χαρακτήρα, εννοώντας το ψυχικό σθένος, ακεραιότητα και δύναμη κάποιου, αλλά και το 'μεγαλείο' (ελλείψει καλύτερου ορισμού). Φανταστείτε το SRT σαν ένα κράμμα από το force-of-personality μέρος του παραδοσιακού charisma και strength-of-character μέρος του παραδοσιακού wisdom. Η δύναμη της προσωπικότητας λοιπόν, επηρρεάζει τόσο τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, αλλά και τον τρόπο έκφρασης, το θάρρος, την ικανότητα συγκέντρωσης και αφοσίωσης σε κάποιον βραχυπρόθεσμο στόχο, αυτό δηλαδή που ορίζει το θάρρος.

Τι επηρρεάζει το SRT:

  • Τα Skills: Social, Animals, Expression, Deception
  • Το ποσό των Courage Points.
  • Την ικανότητα να κάνεις Spells και σε πολλά από αυτά την ισχύ τους

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου