Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η Ζαριά

Η Ζαριά είναι η μεγάλη καινοτομία μου που ξεχωρίζει το ROC από τα περισσότερα άλλα συστήματα.

(2d10)/2  


Αν (2d10)/2 < 5 , τότε στρογγυλοποιείς προς τα επάνω
Αν (2d10)/2 > 5 , τότε στρογγυλοποιείς προς τα κάτω

Δηλαδή επιδιώκουμε οι τιμές να πλησιάζουν το 5.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στην 'κλασσική' στρογγυλοποίηση, ισχύει το αντίθετο, δηλαδή οι αριθμοί απομακρύνονται από τα 'μισά' (το 0.5) για να πλησιάσουν στη μονάδα. Αυτό όμως σε εμάς δεν θα έδινε τη σχετικά ομαλότερη καμπύλη που επιδιώκουμε.
Από εδώ και στο εξής, για να μη γίνεται μπέρδεμα, οπουδήποτε μιλάμε για στρογγυλοποίηση θα εννοούμε την αντίστροφη στρογγυλοποίηση που έδειξα πιο πάνω, δηλαδή οι αριθμοί να πλησιάζουν το 5. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα λέω πως χρειάζεται η 'κλασσική' στρογγυλοποίηση θα εννοούμε αυτήν παραδοσιακή, που απομακρύνεται από το 5 προς τα άκρα.



Το οποίο μας δίνει τις εξής πιθανότητες:
Να τύχεις '1': 1%
Να τύχεις '2': 5%
Να τύχεις '3': 9%
Να τύχεις '4': 13%
Να τύχεις '5': 27%
Να τύχεις '6': 17%
Να τύχεις '7': 13%
Να τύχεις '8': 9%
Να τύχεις '9': 5%
Να τύχεις '10': 1%

See the pattern here?
Ο σκοπός είναι αντί για ισοπίθανα ενδεχόμενα, να δίνει καμπύλη πιθανοτήτων, με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Οι μεσαίες τιμές, ειδικά το '5' εμφανίζονται όσο συχνότερα γίνεται. Από την άλλη πλευρά, οι ακραίες τιμές, αυτές που παραδοσιακά έχουν συνδεθεί με το 'critical' και το 'botch' (το '10' και το '1' αντίστοιχα) να εμφανίζονται μόνο το 1% των φορών.

Εαν δεν γινότανε οι στρογγυλοποιήσεις όπως γίνονται, το '10' θα εμφανιζότανε 3 φορές, και η καμπύλη θα χαλούσε.

Η λογική πίσω από αυτό:
 Παράδειγμα #1) στα d20 συστήματα, έχεις 1/20 (=5%) να φέρεις '1', το ίδιο για να φέρεις '2'.... ....το ίδιο για '20'. Τι σημαίνει αυτό? Πως ανεξαρτήτως με ποιόν τρόπο θα αναπτυχθούν τα stats του χαρακτήρα κατά τα level ups του, πάντα θα υπάρχει μια υπερβολικά μεγάλη πιθανότητα να ευνοηθεί η πλευρά που μειονεκτεί, ειδικά στα πρώτα λέβελς που οι διαφορές ανάμεσά τους είναι ακόμα οριακές. Αυτό δεν είναι επιθυμητό.
Με το να αντικαταστήσεις τα ισοπίθανα ενδεχόμενα με καμπύλη πιθανοτήτων, οι στατιστικές θα είναι επιτέλους δίκαιες: αυτός που έχει ανεβάσει το εκάστοτε skill έστω και κατά έναν πόντο, έχει μεγάλο πλεονέκτημα.
 Παράδειγμα #2) Η καμπύλη πιθανοτήτων του Vampire. Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς σωστότερα, αλλά απείρως πιό περίπλοκα: αν φέρεις (σε ισοπίθανα αρχικά d10s) '10' θεωρείται major success, αν φέρεις 6-9 απλό success, και αν φέρεις '1' είναι fail. Όσο ανεβάζεις τα skills πρέπει να το κάνεις αυτό με περισσότερα ζάρια, και κάθε fail αναιρεί ένα success, ενώ αν έχεις fails και κανένα success γίνεται botch.... Ας πούμε πως το σύστημα τους δεν υποστηρίζει την γρήγορη μάχη, ειδικά αν δεν υπάρχουν πολλά ζάρια διαθέσιμα.
Εδώ χρειάζεσαι μόνο 2 ζάρια.


Με ορισμένες συγκεκριμένες εξαιρέσεις (πχ initiative) ή Ζαριά χρησιμοποιείται σε όλες τις κινήσεις του παιχνιδιού. Για οτιδήποτε κάνουν οι χαρακτήρες, ο τύπος είναι:


STAT + SKILL + ΖΑΡΙΑ


Stat = το καθοριστικό σωματικό ή πνευματικό στατιστικό ενός χαρακτήρα δηλαδή το ποσό των πάγιων δυνατοτήτων του.
Skill = το επίπεδο που έχει εκπαιδευθεί / προπονηθεί ο χαρακτήρας σε ένα συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή το ποσό των επίκτητων δυνατοτήτων του.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Είναι οι ζαριές που επιδιώκουμε τα πιθανά αποτελέσματα να είναι όσο πιό πολυποίκιλα γίνεται, όπως το initiative (δε θα ήταν καθόλου πρακτικό να προέκυπτε συνεχώς πως όλοι παίζουν ταυτόχρονα, αντί να είναι στη σειρά). Σε κάθε περίπτωση που θέλεις ποικιλομορφία, ρίχνεις απλά 1d10. Ισοπίθανα 10% for the win :) Αυτό θα το λέμε Μονή Ζαριά. Θα επανέλθουμε σε αυτά στο μέλλον.

3 σχόλια: