Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Race and Class Βasics

Υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις στο σύστημα, όσον αφορά φυλές και κλάσσεις.

Με την κλασσική προσέγγιση 'Όλα για όλους', κλάσσεις δεν υπάρχουν, και η φυλή είναι κάτι που εφαρμόζεται μόνο μία φορά (στο character creation), επιδρά σε μεγάλο βαθμό και μετά μένει σταθερό. ΔΕΝ χρησιμοποιείται skill.
Είναι το λεγόμενο Template version, για αυτούς που θέλουν κάτι πιο 'ρεαλιστικό' κοντά στα original πρότυπα του Tolkien.
Ακολουθώντας αυτήν την επιλογή, οι non-humans (elves, orcs, dwarves, hobbits) ξεκινάνε με τρομερά μεγάλο power boost, και όσο συνεχίζεται το campaign μένουν πίσω σε σχέση με τους humans.
Στην ουσία, αντί να τους δώσεις σιγά-σιγά εναν αριθμό να προσθέτουν, πολλαπλασιάζεις από την αρχή τα πάντα με 1.5, και στην περίπτωση άλλων abilities (πχ spell resistanse των νάνων) απλά ορίζεις πως ισχύουν μονίμως σε μιά μέση γραμμή.

Σημαντικό: τα νέα stats στην εκδοχή Template είναι τα Total Stats. ΠΑΝΤΟΤΕ πρέπει ο παίκτης να κρατάει και το basic stat σημειωμένο, καθώς αυτό είναι που μετράει όσον αφορά τη δυσκολία να το ανεβάσει. Δλδ έστω πως το basic BODY (αυτό που rollαρε ο παίκτης) είναι 6, και αποφασίζει να κάνει half-orc. Οπότε το Total BODY θα γίνει 6x1.5= 9. Θα παίζει σαν να έχει BODY = 9. Όμως, για να το ανεβάσει, βάζει progress στο Basic Stat, δηλαδή το 6- έτσι χρειάζεται 7 stat progress points για να κάνει το basic 7, οπότε το Total θα γίνει 7x1.5= 11 (το μισό του 7 είναι 3.5 --> 4 επειδή 3.5<5)

Με την προσέγγιση 'ο Καθένας τα Δικά του' -την οποία και συνιστώ λόγω της ομαλής μετάβασής της, τόσο η κλάσση όσο και η φυλή είναι skills τα οποία από το character creation εφαρμόζονται-επιδρούν ελάχιστα, κι έπειτα αποκτούν αυτόματα progress σε κάθε level-up και ανεβαίνουν σταδιακά.
Η εκδοχή αυτή απευθύνεται σε όσους θέλουν να τρέξουν ένα DnD campaign.
Με αυτή τη μέθοδο, στο ξεκίνημα οι humans θα είναι πολύ δυνατότεροι, αλλά στην πορεία οι υπόλοιπες φυλές, μπορούν να γίνουν συγκριτικά πολύ overpowering. Και σωστά- είναι μέρος της αίσθησης επιτυχίας για τον παίκτη, το ενθαρρύνουμε αυτό.
Δηλαδή εδώ προσθέτεις αριθμούς, σιγά σιγά.
Στην ουσία, πολύ απλά θεωρούμε τις φυλές και τις κλάσσεις Skills που έχουν αυτόματο progress- σε κάθε level-up παίρνουν αυτόματα ένα SPP.
Όταν ανεβαίνει το rank σε ένα Race skill, ο χαρακτήρας 'ξεκλειδώνει' τις πλήρεις δυνατότητες της ράτσας του σταδιακά, με ισορροπημένο τρόπο. Με τη δημιουργία του χαρακτήρα παίρνεις αυτόματα το πρώτο rank.
Αντίστοιχα, κλάσση μπορείς να πάρεις είτε στο ξεκίνημα (με αυτόματο το πρώτο rank) είτε να αποκτήσεις στην πορεία, δίνοντας ένα ολόκληρο level-up (ή, αν θέλετε να είστε πιο σκληροί GMs, 10 SPPs...) για να πάρεις το πρώτο rank. Προφανώς, από εκεί κι έπειτα, παίρνεις αυτόματα 1 SPP ανά levelup. Αντίστοιχα έτσι λειτουργεί και το multiclass, δίνοντας άλλo 1 levelup.

Η λογική του συστήματος εδώ, είναι να διορθώσει το τραγικό 'κενό' που έχουν άλλα συστήματα: να παίξεις κάποιον που ΔΕΝ ξεκινάει έχοντας συστηματική εκπαίδευση. Πχ, την πρώτη φορά που έκανα playtest του έβαλα να παίξουν παιδιά, με stats 2-3 και οι πρώτες τους περιπέτειες ήταν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στους νταήδες του σχολείου και να περάσουν τις εξετάσεις για τη Σχολή Ηρώων. Ο ένας έβαλε σαν προσωπικό quest στον εαυτό του να φτιάξει ένα δεντρόσπιτο, κι έγινε ένα υπέροχο mini-campaign, αυτό που τα ξεκίνησε όλα.

Για τις φυλές είναι λίγο πιο μπελαλίδικο, καθώς για να αλλάξεις φυλή που ήδη έχεις πρέπει να συντρέχουν πολύ σοβαροί παράγοντες, αλλά πάντως γίνεται. Σε αυτήν την περίπτωση είτε αναιρούνται τα μπόνους από την τωρινή φυλή σου, είτε αθροίζονται με την καινούρια (αποκτάς το πρώτο rank στη νέα φυλή και ανεβάζεις πλέον εκεί το progress), ανάλογα τις συνθήκες.

Στα επόμενα αρθράκια, θα παρουσιάσω συνοπτικά σαν παράδειγμα τις φυλές που έχω προσαρμόσει (προφανώς ό,τι σας αρέσει το κρατάτε, ό,τι δε σας αρέσει το αλλάζετε), κι έπειτα την προσαρμογή μερικών κλάσσεων και των special skill τους. Τονίζω πως είναι απλά παραδείγματα και τελείως optional, για να δείτε έμπρακτα τη λογική στην οποία βασίζομαι στις προσαρμογές των άλλων συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου