Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Skill books and Teachers

Τα βιβλία και οι δάσκαλοι είναι δύο τρόποι να ανεβάσουν οι χαρακτήρες τα skills τους πιο γρήγορα κι εύκολα. Επίσης, μπορούν να διδάξουν στους άλλους - ας πούμε να 'ξεκλειδώσουν' τη δυνατότητα να μάθουν ορισμένα unique special skills. Από πλευράς κανόνων, λειτουργούν με τον ίδιο περίπου τρόπο.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ SPECIAL SKILL:
Το κάθε special skill έχει κάποιες βασικές αρχές λειτουργίας που πρέπει να εμπεδώσει ο χαρακτήρας προκειμένου να μάθει να το χειρίζεται, δηλαδή να πάρει το πρώτο rank.
Ανάλογα με το πόσο πολύπλοκο είναι το skill, για να μαθευτεί και να ανέβει, μπορεί να έχει διπλάσιο ή και τριπλάσιο κόστος σε progress points από τα κοινά skills.
Το πρώτο rank μαθαίνεται μόνο με τα Bonus SPPs (αυτά που προκύπτουν από το UND/2) προκειμένου να κατανοήσει ο χαρακτήρας το μηχανισμό του.
Για ένα 'απλό' Special Skill τα defacto απαιτούμενα BSPPs είναι 1. Για τα πιο πολύπλοκα, πάει 2, ενώ για τα πιο σπάνια, μοναδικά και δύσκολα skills είναι 3. Από τη στιγμή που θα πάρεις το πρώτο rank, ανεβαίνουν τόσο με BSPPs όσο και με τη ζαριά 1d10 αυτόματης βελτίωσης στο levelup, άλλα πάντα στο ίδιο πολλαπλάσιο κόστος.

Αν είναι ας πούμε 2x το κόστος, τότε για να πας από το rank 2 σε rank 3 χρειάζεσαι σύνολο 6 progress αντί για 3. Από το 3 στο 4 χρειάζεσαι 8 κ.ο.κ.

Προφανώς το πολλαπλάσιο κόστος ισχύει μόνο για τα special skills και όχι για τα κοινά RP και combat που υπάρχουν στο βασικό character sheet.


ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ SKILLS:
Τα βιβλία και οι δάσκαλοι βοηθούν στο να πιάσουν περισσότερο τόπο τα BSPPs, διπλασιάζοντας την αξία τους μέσα στα πλαίσια της εξειδίκευσής τους.

ΒΙΒΛΙΑ:
Κάθε βιβλίο έχει ένα ελάχιστο rank που πρέπει να έχεις στο skill που αφορά, ώστε να μπορείς να ωφεληθείς από αυτό- κι ένα μέγιστο rank για το μέχρι ποιου σημείου μπορεί να σε βοηθήσει.
Όταν το διαβάζεις, πρέπει να έχεις τουλάχιστον τόσα ranks όσο είναι το προαπαιτούμενό του.
Διαβάζοντας το βιβλίο, για κάθε BSSP που δίνεις στο συγκεκριμένο skill, παίρνεις 2, μέχρι να φτάσεις στο μέγιστο rank του, πέρα από το οποίο δεν έχει τίποτα περισσότερο να σου προσφέρει.
Παράδειγμα: ο Σέντρικ βρίσκει δύο βιβλία. Το ένα, βελτιώνει το Expression (ranks: 3-4) Engineering (ranks 2-5). Επειδή ο ίδιος έχει 2 ranks στο Expression, δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από το πρώτο. Στο Engineering όμως έχει 3 ranks, οπότε μπορεί δίνοντας στα επόμενα levelups 5 BSPPs να πάρει 10 progress και να πιάσει το rank 5. Μετά από αυτό, το βιβλίο του είναι άχρηστο.

Μόνο ένας χαρακτήρας μπορεί να ωφεληθεί από ένα βιβλίο σε κάθε levelup.

ΜΕΝΤΟΡΕΣ:
Από πολλές απόψεις, οι μέντορες στο σύστημα μοιάζουν με τα βιβλία, με ορισμένες διαφορές.
1) Δεν έχουν κατώτατο όριο ranks που πρέπει να πιάνει ο μαθητής, καθώς μπορούν να το εξηγήσουν τα πάντα μέχρι εκείνο το σημείο. Ωστόσο, το ανώτατο όριο γνώσεων που μπορεί να διδάξει ο δάσκαλος στο μαθητή είναι τα ranks του δασκάλου (δε μπορεί να σου διδάξει κάτι που δεν ξέρει).
2) Πολλά άτομα μπορούν να μάθουν από τον ίδιο δάσκαλο ταυτόχρονα κατά το levelup, τα ίδια πράγματα.
3) Προκύπτει το θέμα της ισορροπίας, γιατί είναι σίγουρο πως η παίκτες θα θελήσουν να διδάσκουν ο ένας στο άλλο πράγματα για να ανεβάζουν skills ευκολότερα. Υπάρχουν 2 λύσεις:
- Μόνον ορισμένοι NPCs μπορούν να γίνουν μέντορες, λύση που δε μου πολυαρέσει επειδή είναι περιοριστική
- Προκειμένου να διδάξει, ο μέντορας 'δίνει' στον μαθητή τα δικά του BSPPs, δηλαδή καταβάλλει χρόνο και προσπάθεια να του μάθει πράγματα. Έτσι, ουσιαστικά, ο επιπλέον πόντος που θα πάρει ο μαθητής είναι 'κλεμμένος' από τον δάσκαλο.
Σε αυτήν την περίπτωση, για το ίδιο skill, ο δάσκαλος δίνει τα ίδια BSPPs ανεξαρτήτως του αριθμού των μαθητών που θα πάρουν αυτό το skill.
Για τα special skills δίνει μόνο 1 BSPP για το πρώτο rank- ή 2 ή 3 αν είναι δυσκολότερα.

Παράδειγμα: ο Σέντρικ και άλλοι τρεις τύποι πηγαίνουν σε ένα γνωστό βάρδο να τους βοηθήσει να ανεβάσουν Expression και να τους μάθει το special skill του, το Armor Casting. Ο γερο-βάρδος έχει σύνολο 6 UND, άρα 3 BSPPs να δώσει. 
Δίνει το 1 από αυτά για το Expression, οπότε όλο το πάρτυ του Σέντρικ, και τα 4 άτομα μπορούν να δώσουν 1 BSPP για να ανεβάσουν το Expression του κατά 2 progress (με ό,τι συνεπάγεται αυτό- σε ορισμένους ανεβαίνει το rank σε άλλους όχι).
Τα άλλα 2 BSPPs του, ο βάρδος το δίνει για να τους δείξει το Armor Casting. Οι τύποι πρέπει να δώσουν από 2 BSPPs ο καθένας για να το μάθουν στο 1ο rank.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου