Αυτός είναι ένας οδηγός για εύκολη και γρήγορη δημιουργία επιτόπου NPCs.
Διακρίνουμε τρεις μεγάλες κατηγορίες πλασμάτων:
1) Νοήμονες ανθρωπόμορφοι αντίπαλοι, που χρησιμοποιούν εξοπλισμό
2) Τέρατα χωρίς εξοπλισμό
3) Τέρατα με νοημοσύνη κι εξοπλισμό.
Στη δημιουργία του καθενός είναι περίπου η ίδια διαδικασία με μερικές μικρές διαφορές.
Τα στατιστικά κάθε πλάσματος είναι:
αρχικός αριθμός + μπόνους από το λέβελ του.
Ο αρχικός αριθμός είναι το 'καθαρό' ποσό που παίρνει μπόνους σε μια ζαριά πριν προστεθεί οτιδήποτε. Πχ: οι physical ζαριές των humans ξεκινούν με +5 (τα μέσα stats) ενώ των elves με +6 (μέσα stats + bonus DEX).
Στο κάθε πλάσμα προσθέτετε όσα λέβελς κρίνετε κατάλληλα, ώστε τα ίδια βασικά στατιστικά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις.
Για παράδειγμα ο generic human bandit είναι level 2 ενώ ο bandit leader level 5.
Τα πλάσματα αναλόγως του μπόνους που παίρνουν σε κάθε λέβελ χωρίζονται χονδρικά σε τρεις κατηγορίες:
1) Basic Mooks = +1 για κάθε ρανκ στις ζαριές.
Έτσι, οι generic human bandits έχουν (5+2)= +7 στα attacks, dodges κτλ ενώ ο bandit leader (5+5)= +10
2) Elite Mooks = +2 για κάθε ρανκ
Σε αυτήν την κατηγορία μπαίνουν πολύ δυνατότεροι κατά βάση αντίπαλοι, με ειδική εκπαίδευση ή ικανότητες, για παράδειγμα Dark Elves level 4 παίρνουν στα attack και dodge (6+ 4x2)= +14
3) Extreme (Bosses) = +3 για κάθε ρανκ
Αυτή η κατηγορία πρέπει να χρησιμοποιείται σπάνια, για πολύ δυνατούς τύπους και NPC Villains με όνομα, που θεωρούνται ισάξιοι των παιχτών σε εξοπλισμό και δυνατότητες.
Πχ ο Sher-Khal De La Verne, super gray elf fighter mage στο λέβελ 5 έχει (6+5x3)= +21 σε attack και dodge.
Φυσικά, εάν τα στατιστικά των εχθρών είναι προβλέψιμα και ομοιόμορφα χάνεται το ενδιαφέρον, οπότε μπορείτε να τα διαχωρίσετε σε 'δυνατά' και 'αδύναμα'. Τα δυνατά είναι αυτά που δίνονται παραπάνω, τα αδύναμα παίρνουν το μισό μόνο μπόνους. Για παράδειγμα, οι generic human bandits έχουν σαν αδύναμο το Willpower. Έτσι, παίρνουν +1 για κάθε 2 ρανκς (αντί για +1 για κάθε rank). Ο Leader του θα έχει Willpower = 5 (το βασικό δεν αλλάζει) + (1 x 5)/2 = 5 + 2.5 = 8.
Με αυτόν τον τρόπο τα περισσότερα στοιχεία τους είναι πανεύκολα στον υπολογισμό, και ειδικά όταν βασίζονται στον εξοπλισμό: Ένα σπαθί R=5, Q=3 θα κάνει μονίμως 8 + Body damage, και μια πανοπλία R=3, Q=2 θα δίνει μονίμως DR= 5. Θα μπορούσαν ενδεχομένως ακόμα και αυτά να πάρουν κάποιο μικρό μπόνους από το λέβελ, σαν 'αδύναμο' στατιστικό (στην ουσία κάποιο 'special skill' και καλά), αλλά εφόσον έτσι κι αλλιώς ανεβαίνει η Διαφορά στις επιθέσεις/άμυνες, είναι μάλλον περιττό.
Τα Τέρατα χωρίς εξοπλισμό, βασίζονται αναγκαστικά στα στατιστικά τους και στις έμφυτες άμυνες κι επιθέσεις τους, οπότε το να διαφοροποιείς τα λέβελ έχει ακόμα περισσότερο νόημα. Μάλιστα εδώ υπάρχει ένα έξτρα πλεονέκτημα: μπορείς, αναλόγως της ηλικίας και ανάπτυξης, να δώσεις διαφορετικά στατιστικά για το ξεκίνημα, μαζί με τις κατηγορίες δύναμης
για παράδειγμα:
Baby Wyvern = ξεκινάει με +7 και είναι Basic Mook (+1/rank)
Adult Wyvern = ξεκινάει με +14 και είναι Elite Mook (+2/rank)
Legendary Wyvern = ξεκινάει με +20 και είναι Boss Level Creature (+3/rank, δηλαδή το Ultimate Legendary Wyvern rank 10 θα έχει +50 σε όλα!!!)
Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας στο περίπου το πως διαμορφώνωνται οι αρχικοί αριθμοί. Το +7 για παράδειγμα, σημαίνει +10 BODY και +5 DEX? Το αντίθετο? Μήπως και τα δύο είναι στο 7? Έχετε το χονδρικά στο μυαλό σας, γιατί θα παίξει ρόλο παρακάτω.
Όταν το ξεκαθαρίσετε αυτό, ακολουθεί ο εξής συλλογισμός: Το πλάσμα έχει σαν 'δυνατό' στατιστικό το damage και σαν 'αδύναμο' το natural armor? Και τα δύο δυνατά? Και τα δύο αδύναμα?
Τα φυσικά όπλα (νύχια, δόντια, ουρά) και το natural armor (φολίδες) θεωρούνται πως έχουν
Req = BODY του πλάσματος και Q = level του.
Το 'δυνατό' stat τα παίρνει αυτά στο ακέραιο, το 'αδύναμο' στο μισό. Μην ξεχάσετε στο damage να προσθέσετε στο τέλος και το BODY του πλάσματος άλλη μια φορά, όπως και τη Διαφορά.
Τέλος, η ισχύς των special attacks (spells, δηλητήρια), ξεκινάει και πάλι με βασικό αριθμό και ανεβαίνει με το λέβελ.
Η τελευταία κατηγορία, Τέρατα με νοημοσύνη κι εξοπλισμό, είναι για ειδικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα ένας δράκος που έφτιαξε για τον εαυτό του πανοπλία και σπαθί. Αυτός έχει πλεονεκτήματα και από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες.
nom NOM NOOOOM
ΑπάντησηΔιαγραφή:DDDD
ΑπάντησηΔιαγραφή